DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Vážení návštěvníci,

opět jsme rozjeli prezenční výuku. Školení probíhá za dodržování všech hygienických opatření. I když jsme museli omezit kapacitu, množství znalostí, které si z kurzu odnesete, zůstává stejné.
I nadále se do našich kurzů můžete připojit online a absolvovat je vzdáleně z pohodlí svého domova.

Těšíme se na vás.
Tým NICOM

Fotograficky nevinně o víně

Udělal jsem to jednou a udělám to znova. Kecám. Udělal jsem to víckrát. Co? Byl jsem fotit ve vinicích a nehorázně si to užil. I s vínem. To se rozumí samo sebou.

Kurz fotografování vína

Přes den fotit na vinicích a večer si fotky prohlížet u skleničky vína ze stejných viničních svahů, tomu se říká focení s příběhem. A víno příběhy psát umí. Kdysi jsem četl, že rulandské se jmenuje rulandské proto, že slovo „pinot“ se komunistům zdálo příliš aristokratické. I když kdo ví, třeba jde o zpotvořeninu jména Johanna Segera Rulanda ze Speyeru, který tuto původně burgundskou odrůdu rozšiřoval v Německu a po kterém se jí taky říkalo „Ruländer“. Aristokraty u nás zrušil zákon z roku 1918, tedy už za prezidenta Masaryka, rulandské zůstalo, byť znalci vědí, že jde o pinot a jednomu z kandidátů na prezidenta se dál beztrestně říká „hrabě“.

Makrofotografie na vinici

 

Tyhle fotky mi ani neukazuj,“ durdí se vinař David Mikulenka z Velkých Žernosek nad povedenými makrosnímky dvoukřídlého, mouchu připomínajícího škůdce, který si z hlavou zabořenou do bobule dopřává aristokracii ještě nezkvašenou. „Hele, ono to má fakt úplně jinou chuť, pojď to testnout“ volá na mě kamarád držíce v každé ruce hrozen jiné bílé odrůdy. Nějak na chvíli zapomenul na foťák, který se mu nevyužitě houpá na krku. Když jsem ochutnal jeho „vzorky“, došlo mi, jak výrazně jiné chutě bílé víno má, a že someliéři opravdu dokáží poznat nejen jednotlivé odrůdy i poté, co prošly šumivým procesem, ale i oblast, odkud víno pochází. Ale že umí určit i konkrétní ročník, vinici nebo dokonce svah? To mi přijde pořád přece jen trochu přitažené za vlasy. Nicméně, i tak bych se chtěl propít k jejich jazykové vytříbenosti.

S focením to je dost podobné. Taky jde o neustálé zlepšování, kterému nikdy není konec. Tak jako someliér musí neustále přechutnávat, tak fotograf, pokud se chce zlepšovat a neustrnout, musí neustále fotit, chodit na výstavy, sledovat kolegy i „konkurenci“. Vše už bylo vyfoceno a přesto se „všechno“ dá znova objevit a zachytit. I na vinici. Mimochodem znáte nejkratší fotografický vtip? Zní: „už to umím“.

práce s hloubkou ostrosti

 

Jednotlivé řádky vinných hlav tvoří linie vedoucí oko, slunce odrážející se v bobulích jsou detailním kontrapunktem ke krajinářským záběrům vinice. Bílé viniční domky tvoří v zeleni vinných listů barevný kontrast a přelétající hmyz potěší makro fotografa, ale méně už vinaře. In vino veritas. Ano, při večerním promítání se na snímcích ukáže, jak umíme zachytit pravdu. A s každou další sklenkou bývá naše pravda vytříbenější. A zdejší pravda není, jak praví klišé, černá nebo bílá. Je červená nebo mírně nažloutlá a chuťově podobná bobulím, jejichž šťávu dopoledne tak náruživě sály „mouchy“.

detail vinice

A na závěr jeden vinařský. „A všimněte si jemných kopřivových dozvuků vzadu na patře,“ dává vinař během degustace slovní doprovod ke konkrétním koštům. Na to okamžitě reaguje jeden z degustujících. „A nemáte něco, co chutná jako víno a ne jako kopřivy?“ 

Text a foto: Topi Pigula

Zažít atmosféru vinice, načerpat inspiraci a najít pravdu spolu s lektorem Topim Pigulou můžete na kurzech:

Foto víkend na Pálavě: na vinice Reisten s foťákem, 2. - 4.9.2016

Fotografický výlet Velké Žernoseky - nevinně o víně, 10.9.2016

Profil společnosti

NICOM byl založen již v roce 1992. Díky více než 140 000 odškolených klientů patří k největším poskytovatelům počítačových i fotografických kurzů pro jednotlivce a firmy v celé ČR.

Chtějte o nás vědět více ...

zobrazit více informací

Základní organizační informace

Máte nejasnosti ohledně objednávky nebo realizace školení? Chcete znát odpovědi na nejčastěji kladené dotazy klientů školicího střediska NICOM? 

Přečtěte si základní informace ...

zobrazit více informací

Možnosti financování kurzů

Víte, že vám rekvalifikaci  nebo kterýkoliv jiný kurz může hradit úřad práce? 

Podívejte se na možnosti platby za školení ...

zobrazit více informací

Kontaktujte nás

Fakturační adresa:
Smetanova 3
602 00 Brno
IČ: 26226375
DIČ: CZ26226375
Adresa pobočky:
Zenklova 32/28
180 00 Praha 8
Tel: +420 222 231 100
 
Získávejte novinky a akční nabídky Zásady zpracování osobních údajů